Former är viktiga

skriv

Kära besökare, jag känner på mig att du tycker att rubriken "Former är viktiga" på sätt och vis är ganska förvirrande. Men, när du läst färdigt denna artikel kommer du att hålla med mig - jag lovar!

Vad är en form?

En sten har en viss form - dvs alla stenar har sin unika form. Du själv har en annan form - du ser med andra ord inte likadan ut som en typisk sten, eller hur? Jag har min form - en stad har sin form - en planet har sin form - en koltrastunge har sin form.

Tänk dig nu att du skulle sakna en form helt och hållet. Det skulle innebära att du inte fanns. Åtminstone inte i den fysiska världen :-)

Eller tänk dig att din form på något sätt skulle förstöras - ett ben kanske krossas... det gör ont.

Vad har former med skrivande att göra?

Former har mycket med skrivande att göra. Du vet säkert att man brukar tala om form och innehåll när det gäller en text.
Texten kan t ex vara skriven i novellform, och i jagform, och innehållet kan handla om när jag senast blev rånad av ICA personalen.

Men när jag på denna sida pratar om Form menar jag de former som beskrivs i texten. Det kan t ex vara en huvudperson, eller en orm, eller ett berg.

Varje sådan existens är en form, och kan på formers vis...

  • byggas upp
  • förstöras
  • hotas
  • förändras
  • bestå
  • utvecklas
  • försämras

Former som inte följer spelreglerna skapar olust eller skräck hos läsaren. Om du till exempel beskriver en karaktär som i badrumsspegeln ser sitt ansikte långsamt glida av skallen och falla ned i handfatet... ja, det är inte så trevligt, eller hur?

Du kan egentligen betrakta ditt liv som en slags form - en abstrakt form, utan direkt fysisk gestalt. Du känner säkert igen känslan av att något känns "komplett" och "helt", och att det är något gott. Livet har formen av något helt. Och när livet av och till faller sönder en smula... så är det mindre roligt. Livet har formen av något trasigt.

Detta känner även läsaren igen sig i, naturligtvis - och hoppet om att allt ska gå bra till slut, att inte allt faller samman i en ruttnande sörja, utan istället byggs upp till något fint, eller åtminstone återställs till ett acceptabelt läge... detta håller läsarens näsa kvar i din text.
Mer om Former

Om former kan man säga mycket - de är universella och fundamentalt viktiga för allt liv. En intressant sak med formerna är att de så att säga inte finns bortom en betraktares medvetande. Formen uppstår i mötet mellan de signaler en viss mängd materia sänder ut (eller reflekterar) och de sinnen som tar emot signalerna.

Detta gäller även den text du skriver - om ingen läser den finns den inte :-)

Ett stort område inom litteraturen handlar om människans JAG. Vem är jag egentligen? I mina egna ögon? I andras ögon?

Och... vad händer när jaget löses upp - förlorar sin form? När omgivningen och jaget blandas ihop, när man inte längre kan skilja på fantasi och verklighet.
Ett ofta mycket smärtsamt tillstånd, där man helt förlorar kontrollen över sin tillvaro. Och en guldgruva att utforska för författaren naturligtvis.
Vill du läsa ett mästerstycke i konsten att gestalta smygande jagupplösning rekommenderar jag Mustaschen av Emmanuel Carrère! Den är inte särskilt mysig, men den är skarp som ett rakblad.

Ja, nu vet du kanske lite mer om formernas betydelse för en historias händelseutveckling - meningen med mina artiklar är att små frön ska sås, att du själv funderar vidare... men har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig.

Ytterligare ett exempel på Former

När äpplet når sin mogna form faller det ned från trädet.
När det trillar i backen kan det hända att det slår sig - formen förstörs en smula.
Och när äpplet haft sin stund på jorden är det dags att låta formen upplösas - vad vi kallar att ruttna.
Ruttnandet börjar ofta där äpplet slog sig några veckor tidigare...

Andra organismer livnär sig på det ruttnande äpplet för att bygga upp sina egna former. Och så vidare :-)
Vill Du länka till just den här sidan från din egen sajt eller blogg? Klicka här!

Läs min E-bok :-)

Resurser

Skrivtips

Om prosa och poesi

Sidvändande krafter

Krydda med omoral

Bra att veta om din läsare

Att skriva en roman

Om Författartips.se

Författartips´ Skrivtävlingar