Genre

Om genres så där i största allmänhet...

"Genre" betyder helt enkelt ett slags litteratur (vanligtvis fiktion) som handlar om ett visst ämne, har en viss inramning, eller som behandlar en viss typ av frågeställning.

Genrer innebär att läsaren vet vad som väntar - väljer man en hårdkokt deckare väntar denna sorts läsning, väljer man en löskokt chick lit väntar en annan sorts läsning...

En hel del läsare anser att detta med genrer blir väldigt begränsande och förutsägbart - och det har de ju rätt i. Men icke desto mindre bör du, som författare, känna till de olika konventioner som gäller för de genrer du vill röra dig i - så att du sen kan bryta mot dem på ett snyggt sätt :-)

I detta sammanhang betyder "konvention" en överenskommelse mellan författaren och läsaren om hur vissa saker ligger till.
Till exempel behöver vare sig författaren eller läsaren känna till detaljer om Einsteins fysik för att skriva om kärnvapen eller rymdfärder i ljusets hastighet - och vi är överens om att hjälten i en thriller inte bör vara väldigt konflikträdd.

För en författare i början av sin karriär är det viktigt att verkligen förstå genrens konventioner, inte bara som något man okritiskt gillar.

Om vi till exempel låtsas att du är en kocklärling, då räcker det ju inte att du älskar potatis- och purjolöksoppa, du måste också lära dig hur du lagar till den på bästa sätt.
Och för att klara av det måste du veta vilka ingredienser som gör att det smakar så gott, och dessutom använda ingredienserna i lagom blandning.

Det kan vara en bra idé att skriva ett brev till dig själv om din roman.
Att i brevet definiera din egen syn på den genre du tänkte använda som ram för ditt skrivande.
Din genreanalys behöver inte vara i uppsatsform, försök bara identifiera de viktigaste inslagen i genren som du förstår den, vilket i sin tur kommer att leda till idéer om hur du kan mixtra med genrens konventioner. Och det i sin tur gör förmodligen din berättelse mer intressant än en slavisk imitation av din favoritförfattares sätt att skriva :-)

Låt oss gå igenom några av alla de genrer som finns...

Genre-lista
Genre Definition
Klassisk roman Romanens "grundgenre" - tänk dig en roman som inte tillhör nån särskild genre... typ Brott och straff av Dostojevskij, eller Erlend Loes böcker.
Thriller Betyder spänning på engelska, och en djupdykning i genren hittar du här!
Deckare Detektivromaner och polisromaner... I denna genre flockas namn som Liza Marklund, Leif GW Persson, Henning Mankell, Helene Tursten... men det finns även skickliga författare som Agatha Christie och Patricia Highsmith i denna genre, så misströsta ej!
Skräck Läskiga monster, eller ibland bara hjärnspöken - Stephen King och Dean Koontz är typiska representanter för genren. Och en av dem är faktiskt en riktigt skarp författare dessutom.
Ledtråd: Den skarpe författarens efternamn slutar inte på z...
Science Fiction (SF) En genre vars storhetstid passerat. Heinlein, Asimov, Clarke, alla de gamla hjältarna är borta. Sista kända romanen var "En liftares guide till galaxen" av Douglas Adams.
Vem blåser ånyo liv i den? Du?
Fantasy Tolkien är en av genrens giganter med sin Sagan om ringen serie.
Många (t ex jag) provoceras av fantasyns ofta förstelnade och uråldriga könsroller. En modern storsäljare är J.K. Rowlings Harry Potter.
Romantik / kärleksromaner Här hittar vi läkarromaner och dylikt.
Chick lit Ny genre, Bridget Jones dagbok av Helen Fielding är typisk.
Nyckelroman En dokumentärliknande roman - men där de riktiga namnen är utbytta.
Vilda Western Hallå, den är rätt död, va :-)

Sammanfattning

Ja, det var några av alla de romangenrer som finns, du är välkommen att höra av dig till mig om du har synpunkter på listan, eller om du vill komplettera den.
Vill Du länka till just den här sidan från din egen sajt eller blogg? Klicka här!

Läs min E-bok :-)

Resurser

Skrivtips

Om prosa och poesi

Sidvändande krafter

Krydda med omoral

Bra att veta om din läsare

Att skriva en roman

Om Författartips.se

Författartips´ Skrivtävlingar