Om mig

Vem är jag egentligen?

Bra fråga, det jag alltid undrat själv. Jag heter Christian Wåhlander, är gift sen ett kvartssekel, har utflugna barn, är morfar till två små flickor, och bor i Skåne.
Notera dock att jag inte pratar skånska. Något som beror på att jag är född och uppvuxen i en helt annan del av landet.

När jag inte umgås med mina närmaste, eller jobbar med programmering för den delen, ägnar jag mig helst åt att läsa (i runda tal två tusen böcker hittills) eller skriva - eller åt att finslipa denna sajt.

Kanske borde jag också nämna att min pjäs Dödsbädden framfördes av Värmlandsteatern hösten 2013. Det är jag mycket glad och stolt över.
Det är en tragikomisk absurditet om liv och död och de roller vi alla tvingas spela på livets scen... Jag länkar till ett radioprogram som handlar om detta - och till det anrika Värmlands Folkblad!

Jag tycker alltså om att skriva pjäser. Tre år på raken (2010 / 2011 / 2012) har jag gått vidare i sveriges största manustävling.

Nedan kan du spela upp den tio minuters kortpjäs jag skrev för Riksteaterns tävling NY TEXT! 2010. Duktiga skådisar på teater Bastionen i Malmö läser upp den!

"Dödsbädden" Christian Wåhlander NY TEXT 2010.


...och NY TEXT 2011 gick jag vidare igen, denna gång med Födelsedagen.
Titta gärna :-)

"Födelsedagen" Christian Wåhlander NY TEXT 2011.


...och eftersom min pjäs Vem bryr sig om lilla Adele gick vidare i NY TEXT! 2012 kan du ta del även av den om du har lust!
Pjäsen finns även representerad i en antologi, med de 10 bästa bidragen för året.

"Vem bryr sig om lilla Adele" Christian Wåhlander NY TEXT 2012.

Om det är så att du jobbar inom teatern och vill ladda ned mina pjäsmanus för påseende är du välkommen att besöka min specialsajt Produktion.

Vill du läsa mer om hur jag ser på skrivandet kan du läsa en artikel i Ystads Allehanda där jag blir intervjuad av den duktiga journalisten Torun Börtz (klicka på bilden till höger).

Du kan även lyssna på en intervju gjord av Radio Kristianstads kulturintresserade journalist Gabriel Stille.
Programmet heter Hallå Skåne, och Gabriel ställer frågor till mig om dramatik och skrivande.

Del 1: Allmänt om skrivande och dramatik (8 minuter)Del 2: Om tillkomsten av pjäsen Födelsedagen (7 minuter)Och här kan du läsa en artikel från Skånska Dagbladet om en författare som påminner om mig - av journalisten Anna Lindblom.

Om författartips.se projektet

I mitten av nollnolltalet började jag inse att jag samlat på mig en hel del kunskaper om skrivandets slitsamma hantverk, och idén om en skrivarsajt började sakta och nästan omärkligt växa fram.
Och här är sajten... fortfarande ändrar jag i den, och lägger till nya sidor.
Håll till godo :-)


Här kan du läsa vad några av besökarna tycker - också Du är välkommen att kontakta mig i frågor som gäller sajten eller skrivandet.
Annat smått och gott

Är Du intresserad av konst tycker jag att Du ska ta en titt på min kära hustrus sajt, JaneArt.se. Jag är lyckligt lottad som får omge mig med henne och alla hennes inspirerande tavlor :-)

Givetvis gör jag musik också... på den här sidan hittar du två instrumentala låtar jag gjorde inför NaNoWriMo 2012.

Web-relaterade ting

Sajten skrivs med hjälp av följande verktyg:
Notepad++ (ger full kontroll över all kodning, och nästan ingen hjälp - hurra!)
XAMPP - inkluderande Apache / MySql (för att kunna köra php-sidor lokalt på datorn - ovärderligt vid skapande och utvärdering)
FileZilla (för att mata upp sidorna till servern)

Språken jag använder är:
XHTML 1.0
PHP
CSS

Och sist men inte minst, jag har hittat en riktigt bra web host för projektet, nämligen Loopia.
Outstanding i användarvänlighet och tjänster, utan att plocka alltför många av ens sista surt förvärvade stackars skärvor :-)
Vill Du länka till just den här sidan från din egen sajt eller blogg? Klicka här!

Läs min E-bok :-)

Resurser

Skrivtips

Om prosa och poesi

Sidvändande krafter

Krydda med omoral

Bra att veta om din läsare

Att skriva en roman

Om Författartips.se

Författartips´ Skrivtävlingar